Dialog og samarbejde skaber vejen for en fredning af enestående bakkelandskab og natur omkring Sejs-Svejbæk
Området omkring Sejs-Svejbæk er præget af et markant landskab med store naturværdier og rekreative kvaliteter for lokalbefolkningen samt kommunen som helhed. Centralt i dette landskab findes højdedragene Sindbjerg-Stoubjerg, der blev fredet allerede i 1919. Dette område er kendt som et biodiversitetshotspot, hvilket betyder, at det har en høj artsrigdom og dermed en meget høj bioscore.
Med korrekt naturpleje kan naturindholdet i andre dele af området også forbedres og potentielt forbindes. Fredningen vil desuden forhindre byvækst, hvilket vil bidrage til at bevare landskabet. Birgitte Ingrisch, fredningsleder i Danmarks Naturfredningsforening, udtrykker begejstring for muligheden for at beskytte det unikke bakkelandskab. Hun påpeger, at naturen er under pres i Danmark, og at fredningen kan skabe grundlag for at øge naturværdierne i området.
Fredningssagen vil blive forberedt i dialog med berørte lodsejere, så de kan se sig selv afspejlet i fredningsbestemmelserne. Danmarks Naturfredningsforening har haft gode erfaringer med denne model i andre kommuner, hvor lokal opbakning er blevet sikret gennem tæt samarbejde. Arbejdet med at forberede et fredningsforslag, der skal sendes til fredningsnævnet, er nu påbegyndt, og det forventes at tage et par år.
Silkeborg Kommune og Danmarks Naturfredningsforening vil invitere lodsejere og interessenter til et dialogmøde for at diskutere indholdet af fredningen. Når fredningsforslaget er indsendt til det lokale fredningsnævn, vil der blive afholdt offentlige møder og besigtigelser, før der træffes en beslutning om fredningens gennemførelse, som kan tage op til to år.
GRAFIK / FOTO: BusinessSilkeborg.dk